• SVERIGES LEDANDE KAJAKBUTIK!
Fri frakt / 1-4 dagars leverans / 5 års kajakgaranti
5 års kajakgaranti
Gratis snabbleverans
076 919 34 46

Kajakhållare - Lasta kajaken på bilen med takräcke

Allt för transport och förvaring

Här hittar du allt du behöver för att enkelt och säkert transportera eller förvara din kajak. Vi erbjuder ett brett utbud av produkter som gör det smidigt att hantera din kajak, oavsett om du är på väg till sjön för paddling eller behöver en säker plats att förvara den när den inte används.

Hur förvarar jag min kajak på bästa sätt?
Hur transporterar jag min kajak på bästa sätt?
Hur lastar jag en kajak på bilen själv?
paddlar Header

Hur du förvarar din kajak på bästa sätt

När du avslutar dina äventyr på vattnet och kajaksäsongen är över undrar du säkert hur du ska förvara din kajak på bästa sätt. Både nybörjare och erfarna experter kan dra nytta av att veta hur man förvarar sina kajaker. När det är dags att förvara kajaken, på lång eller kort sikt, måste du fundera på var den ska stå. 

Beroende på vilket utrymme du har tillgängligt kan du behöva välja mellan inomhus- och utomhusförvaring. Även om du inte har något val bör du veta hur du förvarar din kajak på rätt sätt inomhus eller utomhus så att den är säker under vintern och när den inte används. 

Att tänka på är att vaddera underlaget med något mjukt för att undvika att kajakens skrov deformeras. Med plastkajaker är detta inget större problem eftersom det enkelt går att skjuta tillbaka en buckla.

Kan man förvara kajaker utomhus?

Att förvara kajaken utomhus är bäst för användning under säsongen. Du vill att din kajak ska vara lättillgänglig under säsongen så att du snabbt kan ge dig ut på vattnet. Det bästa sättet att förvara en kajak utomhus under en längre tid är att hålla den på land och under något slags skydd, Seahawk Kajaköverdrag håller borta smuts och djur från din kajak.

Några alternativ för långvarig utomhusförvaring är mot en husvägg, under altanen eller på bockar. 3-lagers kajaker går att förvara utomhus året runt. Det är fördelaktigt att kontrollera din kajak som förvaras utomhus och kolla efter väderskador eller skadedjur om du inte täcker över den. Kajaköverdraget förhindrar dessa eventuella problem.

Hur förvarar man en kajak inomhus?

Om du har utrymmet som krävs är inomhusförvaring det bästa alternativet. Ett av de bästa sätten att förvara en kajak är i garaget, ett förråd, en källare eller andra förvaringsutrymmen. 

I garaget är det vanligt att man hissar upp kajaken i taket med hjälp av en kajakhiss där man sparar plats på ytan man frekvent använder. Ett annat alternativ är att hänga upp kajaken med en väggställning där du även kan hänga fast dina tillbehör med Seahawk Väggställning. 

Hos Söderkajak har du även möjlighet att hyra in dig i vårt kajakhotell där du slipper tänka på det logistiska.

Hur du transporterar din kajak

Att transportera en kajak är inte svårt, det bästa och säkraste sättet att transportera en kajak är att montera den på ett takräcke på bilens tak. Det är viktigt att se till att du lastar kajaken ordentligt på bilen för att inte repa lacken eller skada dig. Antingen kan man lyfta upp kajaken med hjälp av någon eller om man ska få upp den på egen hand är en kajaklastare att rekommendera.

När du transporterar en kajak bör du använda ett kajaköverdrag eller transportkapell. Ett transportkapell skyddar kajakens insida och ett kajaköverdrag skyddar både insidan och utsidan när du transporterar den. Ett annat viktigt skäl att använda ett överdrag är att din kajak och bilresan blir säkrare. Det förhindrar vindomfång i kajakens sittbrunn när du kör. 

Det är även bra att dubbelkolla så att spännbanden sitter åt en extra gång. När du transporterar din kajak på taket kommer en del av kajaken hänga över bakdelen av fordonet. Du bör därför se till att bilar bakom dig är medvetna om att din kajak hänger över. Detta kan du visa genom att fästa fästa röd flagga på kajakens bakre del under transporten.

Vilken kajakhållare ska jag köpa?

När du ska transportera bilen på ett takräcke så behöver du takfästen som är anpassade för att transportera en kajak på takräcket.

Transportvaggor

Transportvaggor är ett tillägg som du kan använda om du inte vill investera i ett avancerat transporttillbehör. Transportvaggor fungerar bra för kortare sträckor och fästs på takräcket för att skydda kajakens skrov, så att formen inte förvrängs och för att hålla kajaken på plats.

Kajakhållare

En kajakhållare består av fyra dämpade delar som fästs på takräcket. Kajaken vilar på sadeln och stabiliseras av fästet. Detta är ett hopp från transportvaggor för stabilare och säkrare transport under längre sträckor.

Lasthållare

Med en lasthållare lastar du kajaken på sidan. Detta gör att kajakerna sitter stabilt på taket när du åker längre sträckor. En annan fördel med lasthållare är att du sparar plats på bredden om du har en takbox eller cykel som ska med på takräcket.

Hur lastar man en kajak på biltaket?

När du bestämt dig för vilken utrustning och fått den på plats är det dags att lasta kajaken på biltaket. 

  • Det är lättast att lasta kajaken med med två personer som använder var och en av dem handtagen i kajakens båda ändar för att hålla kajaken parallellt med fordonet Sedan sänker de försiktigt ner kajaken på takräcket. 
  • Se till att kajaken är centrerad. Om du kommer att lasta kajaken själv rekommenderar vi att du investerar i en kajaklastare för att föra upp kajaken på taket utan att skada fordonet eller dig själv. 
  • När kajaken är på plats spänner du fast den med två spännband, ett för varje tvärstång. Placera bandets spänne på ena sidan av räcket runt räcket, släng sedan över ändan på andra sidan av kajaken (akta så att spännet inte skadar bilen). Därefter slingar du runt ena änden av spännbandet runt andra sidan av räcket innan du trär bandet i spännet. Du vill att banden ska vara strama utan att kajakens form förvrängs. Knyt sedan en knut för den lösa änden så att den sitter fast