• SVERIGES LEDANDE KAJAKBUTIK!
Fri frakt / 1-4 dagars leverans / 5 års kajakgaranti
5 års kajakgaranti
Gratis snabbleverans
076 919 34 46

Uppblåsbar kajak

Tillverkade i pålitlig drop stitch

Uppblåsbara kajaker

Här hittar du ett brett utbud av högkvalitativa uppblåsbara kajaker som är perfekta för alla dina äventyr på vattnet. Våra kajaker är lätta att transportera, snabba att montera och ger dig friheten att utforska nya platser på vattnet.

Med vårt Seahawk uppblåsbara kajaker kan du njuta av paddling både i lugna vatten och i mer utmanande förhållanden. Paddla själv eller upp till 3 personer.

Är en uppblåsbar kajak bra?

Att paddla genom vackra miljöer på vatten är spännande.  Oavsett om du paddlar genom en flod, en stilla sjö eller ett hav fyllt av vågor finns det mycket naturskönhet och djurliv att uppleva under din tur.  Förutom att vara en rolig fritidsaktivitet har kajakpaddling också sina hälsofördelar. När du är redo att ta steget och köpa kajak kan det vara förvirrande att veta vilken typ av kajak du ska köpa, en uppblåsbar kajak eller en hård kajak?

5 Fördelar med en uppblåsbar kajak

Uppblåsbara kajaker har blivit alltmer populära de senaste åren på grund av deras portabilitet, bekvämlighet och överkomliga pris. Här är fem fördelar med uppblåsbara kajaker jämfört med hård kajaker som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilken typ av kajak som passar dina behov bäst.

  • Portabilitet: Uppblåsbara kajaker är lätta och smidiga vilket gör dem enkla att transportera. I våra paket ingår det en väska som du får plats med din uppblåsbara kajak och tillbehör.
  • Lätta att förvara:Uppblåsbara kajaker är också lättare att förvara än hårda kajaker då du enkelt tömmer den på luft
  • Prisvärda: En uppblåsbar kajak är i regel billigare än hårda kajaker av samma storlek. Det gör det till ett utmärkt val om man har en mer begränsad budget.
  • Enkelhet: Uppblåsbara kajaker är enkla att använda, det kräver ingen djupare kunskap eller erfarenhet för att ta sig ut på vattnet. En uppblåsbar kajak är ett bra alternativ för dig som söker enkelhet.
  • Mångsidighet: Med en uppblåsbar kajak av bättre prestanda (Drop stitch) kan du paddla i lugna vatten, men också i hav där det är lite tuffare. Med en uppblåsbar kajak kan du även fiska och utforska nya områden med.

Vad kostar en uppblåsbar kajak?

När det gäller priset är en uppblåsbar kajak billigare än en hård kajak. Numera har uppblåsbara kajaker fått en tuffare konstruktion vilket därav har ökat i popularitet.

Idag är uppblåsbara kajaker mer robusta eftersom de är tillverkade med flera lager vilket minskar risken för att du får revor och läckor i din kajak. En del uppblåsbara kajaker har också drop stitch konstruktion. Denna kraftiga konstruktion är högre i pris än andra uppblåsbara kajaker du ser på marknaden eftersom de är tillverkade av tuffare och mer hållbart material.

Konstruktionen ger en ökad livslängd och gör det svårt för kajaken att rivas upp som de lätt gör i billiga kajaker.

Förvara och transportera uppblåsbar kajak

Jämfört med hårda kajaker är en uppblåsbar kajak mycket lättare att flytta runt och transportera. Du behöver inget takräcke när du transporterar din uppblåsbara kajak från hemmet till vattnet som du skulle göra med en vanlig kajak.

Uppblåsbara kajaker är också lätta att förflytta, endast en person krävs för att bära en uppblåsbar kajak till vattnet, till skillnad från en hård kajak som vanligtvis kräver två personer för att lyfta och bära.

En annan fördel med en uppblåsbar kajak är att den kan tömmas på luft och förvaras på små utrymmen vilket är ett argument om du bor i lägenhet exempelvis.

När kajaken är tömd på luft kan den transporteras i en väska. En perfekt kajak för de spontanare utflykterna ute på vattnet. När du reser på vägen kan du slänga in din uppblåsbara kajak i bilens bagage eller bara lägga den i baksätet.

Om du bor i lägenhet eller är på semester på ett korttidsboende kan du enkelt förvara din kajak i en garderob. Lätt att bära och enkel att förvara gör det bekvämt att äga en uppblåsbar kajak.


Vanliga frågor om luftkajakerVilka material används i luftkajaker och vad är deras fördelar?

Vanliga material som används i luftkajaker inkluderar PVC (polyvinylklorid) och Nitrylon. PVC är det mest använda materialet eftersom det är lätt att tillverka och är mycket tåligt. Nitrylon, å andra sidan, är gjort av en blandning av polyester och naturgummi.

En teknologi som allt fler tillverkare använder sig av är drop stitch teknologi, vilket även vi på Söderkajak använder oss av i våra uppblåsbara kajaker. Drop stitch-teknologi innebär att det finns tusentals små trådar som binder samman de övre och nedre PVC-skikten. Detta ger kajaken en mycket högre styvhet och stabilitet jämfört med traditionella uppblåsbara kajaker. Det gör att man kan uppleva en mer autentisk kajakupplevelse med uppblåsbara kajaker och dessutom kan använda dem för en rad olika aktiviteter och vattentyper.

Söderkajaks uppblåsbara kajaker är gjorda av högkvalitativ polyester och PVC-material med drop stitch-teknologi. Detta ger våra kajaker utmärkt styvhet, stabilitet och hållbarhet, vilket gör att de är lämpliga för allt från lugna sjöar till strida forsar.


Hur blåser jag upp min uppblåsbara kajak och hur lång tid tar det att göra det?

Tiden det tar att blåsa upp en uppblåsbar kajak beror på flera faktorer, såsom storlek, tillverkare och pumpens kraft. Våra uppblåsbara kajaker tar ungefär 5 minuter att blåsa upp och har 3 luftkammare, 1 för varje vägg och 1 för golvet. Men se till att följa tillverkarens rekommenderade instruktioner och tider för din specifika luftkanot eller kajak.

När kajaken är fullt uppblåst, se till att kontrollera trycket i luftkammarna med hjälp av en tryckmätare. Detta är viktigt eftersom för högt eller för lågt tryck kan påverka kajakens prestanda och stabilitet. Justera trycket vid behov tills du når den rekommenderade nivån.

Efter att ha paddlat, se till att tömma kajaken på luft genom att ansluta pumpen till ventilerna igen och släppa ut luften. Sedan kan du enkelt packa ner luftkajaken och förvara den i den medföljande förvaringsväskan för enkel transport och förvaring.


Är uppblåsbara kajaker säkra och stabila nog för att användas i olika vattentyper? 

Uppblåsbara kajaker är generellt sett säkra och stabila nog för att användas i olika vattentyper och för olika aktiviteter. Luftkajaker har utvecklats och förfinats under de senaste åren, med nya teknologier som gör att de är nästan lika stabila som traditionella kajaker.

Drop stitch-teknologi som vi tidigare nämnde, används i många uppblåsbara kajaker och kanoter, det ger hög styvhet och stabilitet, vilket gör att de är lämpliga för många olika vattenaktiviteter, inklusive fiske och vitvatten. Det finns dock vissa uppblåsbara kajaker som är mer lämpade för vissa aktiviteter än andra. Så se till att välja en kajak som är utformad för det specifika ändamålet och för den vattentyp du kommer att paddla på.

Använd alltid flytväst och annan säkerhetsutrustning, och paddla alltid på ett säkert sätt, med respekt för de potentiella farorna som finns i det vatten du paddlar på.


Vad ska man leta efter när man köper uppblåsbar kajak?

När man köper en luftkanot eller kajak finns det några viktiga faktorer att tänka på. För det första, leta efter en kajak som är tillverkad av högkvalitativa material, såsom PVC-belagd polyester eller nylon, som är slitstarka och tåliga nog att klara av många års paddling. Kajaken bör också ha en hög kvalitet på sömmar och ventil för att undvika läckage och försämrad prestanda.

För det andra, är drop stitch-teknologi en viktig funktion att titta efter i en uppblåsbar kajak. Drop stitch-teknologin gör att kajaken har en hög styvhet och stabilitet, vilket gör den säkrare och mer lättmanövrerad på vattnet. Så se till att leta efter en kajak som har en drop stitch-konstruktion.

För det tredje, välj en uppblåsbar kajak som är tillverkad i Sverige, istället för att köpa från utlandet. Detta är en viktig faktor att överväga, eftersom det kan innebära kortare leveranstider, bättre service och stöd samt en lägre miljöpåverkan.


Vad är några av de viktigaste tillbehören som jag kan köpa för min luftkajak?

Det finns många tillbehör som kan vara användbara för din uppblåsbara kajak. Här är några av de viktigaste (och kanske självklara):

  1. Paddel: En bra paddel är avgörande för att du ska kunna navigera på vattnet. Det finns många olika typer av paddlar att välja mellan, beroende på din stil av paddling och din kroppsstorlek.
  2. Flytväst: En flytväst är en viktig säkerhetsutrustning som du alltid bör ha på dig när du paddlar. Det finns många olika typer av flytvästar som passar olika paddlingssituationer och storlekar.
  3. Pump: En pump är nödvändig för att blåsa upp din uppblåsbara kajak. Det finns manuella och elektriska pumpar att välja mellan.
  4. Transportväska: En transportväska gör det lättare att transportera och förvara din kajak. Det är också ett bra sätt att skydda kajaken från skador.
  5. Sittunderlag: Ett sittunderlag kan göra din paddling mer bekväm, särskilt om du paddlar under längre perioder.