• SVERIGES LEDANDE KAJAKBUTIK!
Fri frakt / 1-4 dagars leverans / 5 års kajakgaranti
5 års kajakgaranti
Gratis snabbleverans
076 919 34 46

Havskajak

Sveriges Mest Sålda Havskajaker

Havskajaker i 3-lager - Extra lätta,
snabba och slitstarka. För både nybörjare och erfarna.


Svensk design


5 års garanti


Fri frakt


19 år i branschen

Havskajaker för både nybörjare och erfarna paddlare

I vårt sortiment hittar du Sveriges mest sålda havskajaker från vårt egna märke Seahawk of Sweden. Med 16 år i branschen är vårt uppdrag att ge maximal upplevelse på vattnet utan att det ska kosta en förmögenhet.

Att tänka på när du ska köpa havskajak

När man ska köpa havskajak är det vanligt att man inte riktigt vet vad man ska leta efter. Nedan listar vi ett par snabba tips att utgå ifrån samt en djupare genomgång under listan!

  • Havskajaken ska vara i 3-lager
  • Plastkajak för slitstyrka och hållbarhet
  • Kajaken ska vara minst 4.50 m lång.
  • Lång kajak för fart och kursstabilitet
  • Bred kajak för stabilitet
  • Singelkajaker ska inte väga mer än 24 kg
  • Roder för bättre kurskorrigering
  • Rodersystem med fjädring
  • Rodret ska gå att fälla ner med en hand
Kajak i 3-lager

Ett enkelt sätt att kontrollera hur många lager en kajak är tillverkad i är att kontrollera färgen på kajakens insida. Är kajaken tillverkad i 3-lager så är insidan vit. Har kajaken samma färg utvändigt som invändigt så är den tillverkad i 1-lager.

Vi rekommenderar att man enbart köper en kajak tillverkad i 3-lager eftersom 1-lagers kajaker är väldigt ömtåliga, kan enkelt skadas samt är väldigt tungpaddlade. 

Kajakens livslängd

Med en kajak i 3-lager kommer du att klara dig i en livstid. Det är vanligt att man letar efter ett billigt alternativ. Ett problem som finns då är att man paddlar en sommar och sedan tröttnar eller att något går sönder. Det är därför värt med en högkvalitativ kajak som kommer att hålla länge istället för att känna behovet av en uppgradering. 

Du vill inte känna dig begränsad av prestandan, en kvalitetskajak öppnar dörrar för att ta dig ut på alla typer av vatten helt obegränsat.

Havskajak i glasfiber eller plast?

Glasfiberkajaker väger generellt mindre men de är dyrare och mer ömtåliga. Plastajaker i 3-lager har idag samma känsla som en havskajak i glasfiber, men du får samtidigt slitstyrkan vilket förlänger livslängden. Om du vill ge dig ut på utflykter, lägga till på någon ö och ta dig upp på klippor så är en plastkajak att rekommendera där du slipper reparationskostnader.

Kajakens mått

Havskajaker finns i olika längder och bredder, men det finns några viktiga mått som du bör känna till. Havskajaker är i regel längre. Den extra längden ökar kajakens kursstabilitetet och ger en högre hastighet. En bra tumregel att se till att din havskajak är minst 4.50 m lång. 

Generellt sett gäller att en bredare kajak stabilare blir den. Kajakens längd och bredd avgör tillsammans hur stabil kajaken känns på vattnet. En havskajak ska inte vara för bred då det kommer medföra att den känns trögpaddlad. Dubbelkajaker och trippelkajaker är generellt bredare vilket är en fördel för stabiliteten samtidigt som man kompletterar varandra med flera paddeldrag.

Kajakens vikt

Det är viktigt att tänka på vikten på din havskajak, eftersom du kanske måste bära kajaken till vattnet eller lyfta upp den på bilen. Kajakens vikt är därför en stor faktor för att du ska orka med att förflytta den. Kajaker som tillverkas i 3-lager uppfyller just detta kravet då kajaker i 1-lager väger uppemot 30 kg jämfört med en 3-lager på 24 kg vilket är en tumregel för singelkajaker.

Kajakens rodersystem

När du paddlar på ojämnt vatten blir det svårare att hålla kursen. Då är det viktigt med ett bra rodersystem till din havskajak. De gör din paddeltur mer njutbar och varje paddeldrag håller dig på rätt kurs. Ett roder är en styranordning på baksidan/aktern av din kajak. Det är det som hjälper dig att navigera lättare när du befinner dig på blåsigt vatten. 

Rodersystem är lätta att styra med hjälp av fotpedalerna som sitter i sittbrunnen. Det är viktigt att rodret ska vara lätt att hantera när du är ute på vattnet. Vi rekommenderar därför att den enkelt går att fälla ner med en hand, utan att du behöver släppa paddeln. Rodret bör därför vara utrustat med fjädring som automatiskt hissar upp rodret.

Roder eller skedda?

Tillskillnad från roder så är en skedda monterad på undersidan av kajaken och håller kursstabiliteten, ju mer skeddan är i vattnet, desto bättre blir kursen. Till skillnad från roder så går det inte att svänga kajaken vilket är en nackdel. 

Vi rekommenderar därför att köpa en kajak med ett rodersystem. Det är inte ovanligt att en skedda behöver underhållas då det samlas smuts i skeddaboxen. Roder erbjuder helt enkelt en mer fördelaktig kurskorrigering.

Havskajak för nybörjare

Alla våra kajaker är anpassade för nybörjare och lite till med utrymme för att växa i! Är du ute efter en havskajak för nybörjare är det viktigt att samtidigt hitta en havskajak som du inte kommer tröttna på med tiden.