• SVERIGES LEDANDE KAJAKBUTIK!
Fri frakt / 1-4 dagars leverans / 5 års kajakgaranti
5 års kajakgaranti
Gratis snabbleverans
076 919 34 46

Kanot vs Kajak - Skillnad på kajak och kanot

|1/10, 2022

Kanot vs Kajak - Skillnad på kajak och kanot

Kajak vs kanot


Kanot vs kajak. För att kunna välja mellan dessa två farkoster måste du veta vad skillnaden mellan en kajak och en kanot egentligen är. Båda är vattenburna farkoster som har använts i tusentals år och båda använder paddel.


Skillnad på kanot och kajak

Den största skillnaden mellan en kajak och en kanot, eller mellan kajakpaddling och kanotpaddling, ligger i den farkost som du använder.

Trots att många använder de två orden synonymt finns det faktiskt en tydlig skillnad mellan kajak och kanot. Båtarna är olika, utrustningen är annorlunda och historien bakom är annorlunda. Men det är få som vet vad dessa skillnader egentligen är.


Hur sitter man i en kanot?

Kanoter har en öppen konstruktion med en roddare som sitter eller knäböjer på insidan och använder en kanotpaddel, det vill säga en paddel med ett blad för att driva fram kanoten på vattnet. Kajaker har ett slutet däck där paddlaren sitter inuti med benen utsträckta framför sig och använder en dubbelbladad paddel för att ta sig framåt och bakåt ute på vattnet.


Hur sitter man i en kajak?

Så hur ska man sitta i en kajak? Den bästa ställningen att sitta i en kajak är ryggraden en aning framför den lodräta. Dina ben ska vara böjda med knät under lårstödet i sittbrunnen på din havskajak. Detta gäller även för andra modeller, exempelvis sit-on-top kajaker eller uppblåsbara kajaker. Där är knäböjningen lika viktig för att få stöd. Med en bra hållning och paddelform kan du paddla hela dagen!


Skillnad på kanot och kajak - sammanfattning

  • Kanot: Vanligtvis en båt med öppet däck, sittande eller knäande roddställning, paddel med ett blad.

  • Kajak: Båt med stängt däck, sittande ställning med utsträckta ben, paddel med två blad.


Paddla kanot tipskanot på vattnet för 2 personer


Vilken utrustning behöver man för kanot och kajak?

Vi har redan nämnt de viktigaste skillnaderna mellan en kanot och en kajak. Nämligen vilken typ av båt du använder. En annan stor skillnad är vilken utrustning man behöver för kanot och kajak. 

En kanot har en öppen topp, vilket innebär att däcket inuti är mindre skyddat från elementen än en kajak, som har en sluten topp. På grund av detta har en kanot höga sidor, så att det är svårare för vatten att hoppa upp och stänka dig när du paddlar.

En kajak är lägre, så du är närmare vattnet än om du paddlar i en kanot. I en kajak finns det bara ett litet hål där vatten kan tränga in i båten vilket är själva sittbrunnen. Men det är svårare att få ut vatten om det kommer in, så många kajakpaddlare använder kapell för att förhindra att vatten kommer in i kajaken. Många använder sig också av en länspump vilket underlättar det att få ut vatten från sittbrunnen. När man paddlar en varm sommardag har man inte alltid lust att använda ett kapell som värmer. Då kan man uppskatta att bli lite blöt! Utöver dessa finns det mer kajaktillbehör som underlättar och förgyller din kajaktur men dessa går vi igenom i ett annat avsnitt. 


Vad är enklast kanot eller kajak?

Kajaker är mycket smidigare och snabbare än kanoter på grund av sin form, den lägre vikten och sin paddel med två blad, som gör att man kan styra dem snabbare och smidigare än en kanot. Kanoter är stabilare och svårare att kapsejsa med, men inte lika snabba och manövrerbara.


Kanot vs kajak

Kanotens egenskaper 

  • Stabilare än kajaker tack vare sin bredd. 

  • Lätta att gå in i och ut ur kanoten. 

  • Bära mycket mer utrustning och ger mer utrymme.

  • Långsammare och kräver mer energi än en kajak

Kajakens egenskaper 

  • Designad för effektivitet och kräver mindre energi för att paddla och transportera. 

  • Mer manövrerbar på vattnet.

  • Skyddar dig från väder och vind. 

  • Ger dig möjlighet till torr förvaring.


Hur många kan man sitta i en kanot?

De flesta kanoter har plats för två personer. Idag säljs fler kanoter för två personer än någon annan storlek. Även om de mest populära kanoterna är för två personer, är de näst mest populära storlekarna för 1 och 3 personer. Det finns också några tillverkare som bygger kanoter som passar fyra eller fler personer.

Med två personer i en kanot är det lättare och effektivare att paddla, vikten fördelas jämnt från kanotens framsida till baksida (från fören till aktern) och vid behov kan en kanot som är gjord för att passa två personer lätt få plats och paddlas av endast en person.


Hur många kan man sitta i en kajak?

Singelkajaker är endast avsedda för en person, men om du är villig att vara kreativ kan du kanske få plats med ett barn eller husdjur också!

dubbelkajak och trippelkajak

Det finns även dubbelkajaker som är avsedda för två personer men går också att paddla ensam. I likhet med singelkajaker har tandemkajaker också ett däck fram och bak där någon kan sitta. Det som främst skiljer sig åt är att i en dubbelkajak är det mycket lättare att paddla med en extra person som sitter på baksidan och har även en ökad stabilitet med dess bredd.

Är du ute efter att få med hela familjen på vattnet? Då finns det trippelkajaker på marknaden som är precis som det låter. En kajak med tre sittbrunnar. Dessa går även att paddla med två personer där sittbrunnen i mitten kan användas för att ha med sig packning i.