• SVERIGES LEDANDE KAJAKBUTIK!
Fri frakt på samtliga varor / Snabb leverans / Låga priser

GUIDE: Att tänka på när du köper SUP

|6/11, 2020

GUIDE: Att tänka på när du köper SUP


Att hitta rätt SUP kan vara svårt när man precis börjat leta. Det finns en del viktiga delar att tänka på innan du köper en SUP och vi hjälper dig att reda ut dessa frågetecken!

SUP är en förkortning av “Stand Up Paddle” som är en större variant av en surfbräda och härstammar från Hawaii där man från början använde sig av en paddel längs stranden för att jaga vågor. 

SUP är en utmärkt aktivitet under för sommaren och våren där du kan underhålla dig med allt från motionspaddling, surfing eller bara om du är ute efter att fånga D-vitaminer i solen och känna på vattnet. Med en SUP tar du dig runt i alla typer av vattendrag, exempelvis i skärgården, fjärdar, floder och kanaler. SUP är den ultimata sommaraktiviteten som passar för alla åldrar!

När man ska köpa SUP är det vanligt att man går vilse i den djungel av produkter som finns på marknaden. Oroa dig inte, vi hjälper dig! Nedan listar vi ett par snabba tips att utgå ifrån samt en djupare genomgång under den! 


Viktiga tips

  • SUPen ska klara minst 15 psi. 

  • SUPen ska ha minst 15 cm i tjocklek/volym.

  • SUPen ska vara tillverkad i dubbla lager. 

  • Tillverkad med 100% drop-stitch för maximal styvhet (kan finnas brädor som tillverkas i mindre än 100% drop-stitch, rekommenderas inte). 

  • Brädor för under 5.000 kr har i regel aldrig de kvalitéer som en SUP ska ha. 

  • Spetsig och smal bräda för snabbhet. (Touring)

  • Rundad bräda för nybörjare. (All-round).

  • Ju lättare paddel desto lättare paddling.  

  • Flytvästen ska vara bekväm och ha rörelsefrihet.


Brädans egenskaper

Vid köp av SUP kan det vara bra att fundera på brädans form då det påverkar dess egenskaper.  

Längd

Korta brädor är lättare att hantera och manövrera men brukar däremot vara långsammare. En kort bräda gör det även enklare för mindre personer som tänkt paddla. Långa brädor brukar i regel vara snabbare och är anpassade för motionspaddling. Självklart går det att motionspaddla med en kort bräda men är man ute efter fart så ska man kolla på längden. 

Bredd

Ju bredare brädan är desto stabilare är den och blir därför lättare att hantera om man är nybörjare men brukar också vara långsammare. En smal bräda tillför snabbhet, glidförmåga och hanterar vågor bättre. Däremot så är en smal SUP vingligare än en bred bräda. 

Tjocklek/Volym

SUPar med större volym bidrar med högre bärkraft och styvhet. En bräda som är under 13 cm tjock med lågt tryck (PSI) gör brädan konkav och gör det tufft att ta sig fram på vattnet. Därför rekommenderar vi att dels kolla på tjocklek och hur hög PSI brädan klarar där vi rekommenderar ett spann på 15 - 20 PSI. 

Utformning

SUPar har antingen en rund eller spetsig utformning vilket påverkar brädans hållning. En rund form på brädan bidrar med lätta manövreringar men gör den mindre riktningsstabil. Runda former hittar du ofta på så kallade All-round SUPar. Är du ute efter en snabb bräda så ska brädan ha en spetsig för vilket gör att den skär igenom vågor enkelt. En spetsig bräda gör att du tar dig fram snabbt ute på vattnet samt medför riktningsstabilitet, men detta medför att brädan tar svängar mindre effektivt. 


Uppblåsbar SUP

Med den teknologi som finns tillgänglig idag så är det möjligt att uppnå samma känsla på en uppblåsbar SUP som på en hård SUP. 

Tryck/PSI

Vid köp av SUP är det väldigt viktigt att tänka på trycket, hur mycket PSI den kan ta, detta avgör vad brädan har för kvalité. Brädor av hög kvalité ska kunna ta 15 - 20 PSI för att uppnå maximal styvhet, så brädan inte blir konkav, eller “bananformad” när man belastar den. Detta är ett av de viktigaste kriterierna när du väljer SUP då detta avgör hur hållbar och stabil brädan är samt hur bra du glider på vattnet. Vi avråder alltid från att köpa SUPar under 15 - 20 PSI. 

Drop-stitch

En annan viktig del att hålla utkik efter är om brädan är tillverkad med drop-stitch teknologi, vi rekommenderar att aldrig köpa en som inte är. Alla våra SUPar är tillverkade genom drop stitch. Detta innebär att man vid produktion väver ihop ett tusental antal trådar i materialet polyester för att hålla ihop ovan och undersidan samt hålla SUPen kompakt, utan denna teknik så skulle SUPen likna en ballong. Ett annat problem som kan uppstå utan drop stitch är att SUPen kan bli konkav efter ett tag eller om den belastas för mycket. Denna teknik gör att Seahawks SUPar har samma känsla som glasfiberbrädor och behåller sin hårda, platta och stabila form. 

Att tillverka  SUPar med drop stitch har högre produktionskostnader men det är också något som garanterar ett mycket bättre resultat. Vi producerar alla våra SUP-brädor själva utan mellanhänder och vi strävar alltid efter att uppnå maximal prestanda i våra produktioner, till ett bra pris.


Touring eller All-round SUP

Touring-SUP

Söker du fart och vill tävla eller motionspaddla så är det touring-modellen du ska kolla på. Touring-SUPar har bäst glid på vattnet och har mest riktningsstabilitet. Däremot är dessa brädor smalare vilket gör att de är lite rankare, men det är något som man vänjer sig vid snabbt. Touring-modellen är inte strikt till för tävling och motionspaddling utan funkar alldeles utmärkt för sol och bad! 

All-round SUP

All-round SUPar är kortare och bidrar med stabilitet. Det är precis som det heter, all-round och går att motionspaddla med men även för att bara flyta runt ute på vattnet! 


Tillbehör

När du köper SUP kan det vara bra att veta vilka tillbehör man behöver utöver brädan, nedan finner du en del som ingår i våra SUP-paket. Klicka här för att se hela vårt sortiment av tillbehör till SUP.

Paddel

Paddeln är vad som tar dig framåt på vattnet och finns i aluminium, glasfiber eller kolfiber där kolfiber är det lättaste. Ju lättare paddel du har, desto lättare paddling får du. Klicka här för att komma till våra paddlar.

Flytväst

Det är alltid att rekommendera att ha på sig flytväst när du är ute på vattnet. I vårt SUP-paket tillkommer det en Baltic Canoe flytväst som är väl anpassad för SUP-paddling och ger dig maximal rörlighet på vattnet. Klicka här för att se våra flytvästar.

Leash

Leashen är gjord för att hålla dig säker ute på vattnet när du paddlar. Den kopplar du på genom att fästa ena änden i brädan och den andra i brädan. Leashen gör att du enkelt når brädan om du ramlat i vattnet. Läs mer om leashen här. 

Väska

När du ska transportera din SUP så är det viktigt att ha en slitstark och bekväm väska vilket du alltid hittar i våra paket. Den fungerar även utmärkt för att förvara din SUP på ett smidigt och kompakt sätt, och skyddar den från skador. 

Pump

En pump krävs för att göra din bräda redo för vattnet. I vårt paket tillkommer det även en handpump som gör dig redo för att paddla på nolltid. 

  

Kontakta oss

Har du ytterligare frågor? Tveka inte att höra av dig till oss via telefon, mail eller besöka oss i vår butik i natursköna Vinterviken för vägledning och experthjälp. Alla våra SUPar tillverkas helt utan mellanhänder vilket möjliggör att vi kan producera brädor utifrån vad vi anser vara optimal prestanda samt hålla bra priser!

E-mail: Gå till email formulär 

Adress: Vinterviksvägen 52,117 65 Stockholm

Telefon: 076-091 63 81